Κοινές προτεραιότητες συζήτησαν οι Υπουργοί Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας
Κοινές προτεραιότητες συζήτησαν την Παρασκευή οι Υπουργοί Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας, Αθηνά Μιχαηλίδου και Σοφία Ζαχαράκη, αντίστοιχα.
Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης στην Κύπρο, συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Αθηνάς Μιχαηλίδου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη της κ. Ζαχαράκη, ως Υπουργού Παιδείας της Ελλάδος, σε χώρα του εξωτερικού.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Μιχαηλίδου ευχαρίστησε την κ. Ζαχαράκη πάρα πολύ και για τη συνεργασία και για αυτά που θα κάνουν, αλλά και για την παρουσία της στην Κύπρο.
«Να πω ότι η σημασία της εδώ επίσκεψης είναι πολύ μεγάλη γιατί σηματοδοτεί και τη συνέχεια της συνεργασίας μας στην αναβάθμιση της συνεργασίας μας, της πολυεπίπεδης συνεργασίας μας. Ευχαριστούμε διαχρονικά το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας για τη στήριξή τους στις δικές μας προσπάθειες και ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί όλη αυτή η προσπάθεια. Ήδη συζητήσαμε, προσδιορίσαμε κοινές προτεραιότητες. Πολύ συνοπτικά να πω ότι συνεχίζουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα θέματα των αναλυτικών προγραμμάτων, είναι προτεραιότητά μας η μετάβαση από την γνώση, τη στείρα γνώση , την περιττή ύλη, στις δεξιότητες», συμπλήρωσε.
Η κ. Μιχαηλίδου είπε, επίσης, ότι «ακολουθούμε και δουλεύουμε μαζί σε υλικό».
«Να αναφέρω το παράδειγμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, όπου εκπονείται από κοινού υλικό για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Οι στόχοι μας είναι και εδώ κοινοί. Εκτός από αυτό, στέλνουμε υλικό, έχουμε αποφασίσει να αποστείλουμε υλικό στην Ελλάδα που θα αφορά την ιστορία της Κύπρου, αλλά και τη λογοτεχνία της Κύπρου για να αξιολογηθεί και να περιληφθεί στις προτάσεις που δίνοντας στα σχολεία της Ελλάδας» είπε, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί συνέχεια και της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας για να τιμάται η 1η Απριλίου 1955 στα ελληνικά σχολεία.
«Ευχαριστούμε την Υπουργό ξανά που αποδέχτηκε αυτό το αίτημα μας και είναι πια μια πραγματικότητα», σημείωσε. Άρα, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, «συνεχίζουμε σε αυτό, χτίζουμε σε αυτό, δίνοντας υποστηρικτικό υλικό».
Ανέφερε ακολούθως ότι τους απασχόλησε η βία και η παραβατικότητα - θέμα που, όπως ανέφερε, αποτελεί επικαιρότητα σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης - καθώς ο ρόλος του σχολείου, λέγοντας ότι και σε αυτόν τον τομέα θα έχουν συνεργασία. «Ανακοινώνουμε ότι θα έχουμε ένα πρώτο κοινό συνέδριο, βιωματικό εργαστήρι που θα αφορά στα στελέχη και το 2 χωρών και της Ελλάδας και της Κύπρου της εκπαίδευσης. Και αυτό θέλουμε να το θεσμοθετούμε σιγά- σιγά, ώστε να αποτελέσει μια πρακτική κοινή», σημείωσε.
Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «η άλλη επιδίωξη μας αφορά στην ελληνική γλώσσα και την αναβάθμιση της στην ελληνομάθεια».
«Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας και την αναβαθμίζουμε. Ανακοινώνουμε σύντομα ένα πλαίσιο συνεργασίας γιατί έχουμε σχέδιο δράσης, όπως γνωρίζετε στο Υπουργείο μας, το οποίο μπορούμε να συντονιστούμε και να δώσουμε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας υλικό. Αναφερθήκαμε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αποτελεί επικαιρότητα και πάλι και για τις 2 χώρες. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι σημαντική για την ποιότητα ενός εκπαιδευτικού συστήματος και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επικοινωνία ώστε οι καλές πρακτικές να τύχουν αξιοποίησης. Για τα θέματα της ανώτερης εκπαίδευσης, να πούμε ότι και οι 2 χώρες έχουν ανοίξει τους ορίζοντες τους, δέχονται παραρτήματα από τη μια χώρα στην άλλη, για αυτό και εμείς με χαρά δεχόμαστε τα παραρτήματα από την Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο γίνεται από την Κύπρο στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι θα είναι σε επικοινωνία για να συντονιστούν όσο γίνεται καλύτερα.
«Ενημερώσαμε την κυρία Ζαχαράκη για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κύπρο, για τις προτεραιότητες μας για την ατζέντα που έχουμε. Και θα την έχουμε μαζί μας και στα άτυπα Συμβούλια και στα συνέδρια που θα έχουμε εδώ. Η συνεργασία μας εμπλουτίζεται, αναβαθμίζεται, συνεχίζεται, την ευχαριστούμε ξανά που είναι εδώ που αποδέχτηκε την πρόσκληση μας και θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία», πρόσθεσε.
Η Σοφία Ζαχαράκη, σε δηλώσεις της είπε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο τυπικότητας η σημερινή παρουσία της στο Υπουργείο, καθώς είναι παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σπύρος Δουκάκης και Κωνσταντίνος Λολίτσας, αντίστοιχα, και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου.
«Παριστάμεθα εδώ έτσι ώστε να δηλώσουμε για μία ακόμη φορά ότι αυτή η συμπόρευση, είναι μία συμπόρευση η οποία έχει προφανώς στοιχεία ιστορικότητας, έχει όμως παρόν και κυρίως έχει μέλλον και αυτό το μέλλον διασφαλίζεται με το να νιώθουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς βέβαια σε Ελλάδα και Κύπρο ότι ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους ενδυναμώσουμε και να μπορέσουν να είναι άξιοι ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι τιμούν όμως και τη χώρα τους και την ιστορία», σημείωσε.
Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, η ιστορία και με την αφορμή της έκδοσης της εγκυκλίου, «την οποία με ιδιαίτερη χαρά, έτσι, από τα πρώτα πράγματα που έκανα στο Υπουργείο, ήταν να υπογράψω, ήταν κυρίως έτσι ώστε να μπορέσει να δυναμώσει πολίτες, να αισθανθούν υπερηφάνεια για το παρελθόν και να πάρουν ισχυρά παραδείγματα για το τι σημαίνει να μάχομαι για αυτό το οποίο είναι το πιο ιερό και εδώ θέλουμε πάνω σε αυτές τις αρχές να δώσουμε και στα παιδιά και κάτι άλλο, πέρα από το κομμάτι των δεξιοτήτων που ξέρω ούτως άλλως θα είναι και προτεραιότητα και της Κυπριακής Προεδρίας με το καλό όταν να αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Μεταξύ άλλων είπε ότι συζήτησαν το θέμα των αξιών ενώ είπε ότι όλοι οι μαθησιακοί στόχοι, πρέπει να επιτυγχάνονται με λιγότερη ύλη, για να προσθέσει ότι «νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε». Έκανε λόγο για νέα βιβλία που από την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν στην Ελλάδα, και το πολλαπλό βιβλίο, κάτι που όπως είπε, την αμέσως επόμενη χρονιά θα έχει και η Κύπρος.
Η κ. Ζαχαράκη είπε ακόμη ότι ενημέρωσε την Υπουργό ότι τη Δευτέρα στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν τη νέα στρατηγική για την παραβατικότητα και την βία στα μικρά παιδιά. «Και εδώ θέλουμε πραγματικά ό,τι κάνουμε στην Ελλάδα να το δώσουμε με χαρά και στην Κύπρο έτσι ώστε να αξιολογηθεί και να μπορέσει να εφαρμοστεί ό,τι εξ αυτών μπορεί να εφαρμοστεί και εδώ» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι μίλησαν και για το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό. «Το ίδιο εφαρμόζουμε και στην τριτοβάθμια. Χαίρομαι πάρα πολύ που Ελλάδα και Κύπρος στο κομμάτι της διεθνοποίησης ξεκινούν από τις 2 αυτές χώρες και βλέπουμε ότι τα ιδρύματα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κοιτούν την Ελλάδα και την Κύπρο, έτσι ώστε να ανοίξουν τα παραρτήματα τους. Εδώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της ποιότητας και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι χώρες μας γίνονται κέντρα εκπαιδευτικής πολιτικής, ανάπτυξης έρευνας αλλά και πολύ μεγάλης αξιοποίησης των καθηγητών, αλλά και όλων αυτών των ανθρώπων που θα θελήσουν να έρθουν να σπουδάσουν εδώ και στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Αυτή, είπε η κ. Ζαχαράκη, «νομίζω είναι η αξία και όλου του εγχειρήματος».
«Συνεχίζουμε μαζί. Ενισχύουμε αυτή τη σχέση και πιστεύουμε πάρα πολύ σε αυτό το οποίο ήδη παράγεται. Σε αυτά τα αναλυτικά προγράμματα, τα οποία θα ανταλλάσσουμε, στα βιβλία, τα οποία θα μπορούν να γίνουν η πηγή αυτή της γνώσης, στις αξίες οι οποίες αυτή τη στιγμή μεταδίδονται στα σχολεία και βέβαια στους εκπαιδευτικούς μας στους οποίους μεταφέρουμε το μήνυμα» ότι «είμαστε εδώ να επιμορφώσουμε, να ενισχύσουμε, να ενδυναμώσουμε και όχι να τιμωρήσουμε», σημείωσε.
Η κ. Ζαχαράκη καταλήγοντας είπε πως πιστεύει ότι πραγματικά στο δρόμο που άνοιξαν και οι προκάτοχοι της, η Νίκη Κεραμέως και ο Κυριάκος Πιερρακάκης «πάντα μαζί με την κυπριακή πλευρά θα πορευτούμε ενδυναμώνοντας αυτή τη σχέση, ενισχύοντας τη συνέχεια».
Εξάλλου, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη συνάντηση, αναφέρεται ότι η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου,
Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, προστίθεται, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με κυριότερα την ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο ανάπτυξης των αναλυτικών προγραμμάτων και την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων σε θέματα πρόληψης της σχολικής βίας και παραβατικότητας, σε θέματα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, στην αναβάθμιση και βελτίωση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας της Κύπρου, καθώς και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.
Οι δύο Υπουργοί, συμπληρώνεται, επεσήμαναν τη σημασία της ευκαιρίας που αναδύεται για ενιαία και συντονισμένη προσέγγιση στο θέμα της βίας και παραβατικότητας με τη θεσμοθέτηση πανελλήνιου συνεδρίου, το οποίο θα διοργανωθεί για πρώτη φορά το 2026 με την από κοινού συμμετοχή στελεχών και από τις δύο χώρες. Παράλληλα, αποφασίστηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και η ανταλλαγή εκπαιδευτικού υλικού, ιδιαίτερα στον τομέα της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, με τη συγγραφή κοινού εκπαιδευτικού υλικού που θα αξιοποιηθεί στα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας, με στόχο την καλλιέργεια της Ενεργού Πολιτότητας.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται, από πλευράς ΥΠΑΝ, τονίστηκε η ανάγκη εμπλουτισμού των Αναλυτικών Προγραμμάτων της Ελλάδας με θέματα Λογοτεχνίας και Ιστορίας της Κύπρου, αφού μια τέτοια πρωτοβουλία θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ιστορικής αυτοσυνειδησίας και στη διατήρηση της ενότητας του Ελληνισμού, ως συνέχεια της απόφασης να τιμάται η 1η Απριλίου 1955 στα σχολεία της Ελλάδας.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την από κοινού βούληση για συνεργασία στον σχεδιασμό κοινών δράσεων με στόχο την αναβάθμιση της Ελληνικής Γλώσσας και στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης πάνω στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αναφέρεται.
Τέλος, οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της συνέχισης μιας ουσιαστικής συνεργασίας, ως καταλύτη για την ενίσχυση της ποιότητας εκπαίδευσης, την προώθηση κοινών αξιών και στόχων και την καλλιέργεια μιας δυναμικής εκπαιδευτικής σχέσης που στηρίζεται στους ιστορικούς δεσμούς και στο κοινό όραμα για το μέλλον του Ελληνισμού, καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με ΥΠΑΝ Ελλάδος: «Στήριγμα για τον τόπο η παιδεία»