Χαρτσιώτης: Τρία ποινικά αδικήματα στο νομοσχέδιο για ρύθμιση διαδηλώσεων
Μέσα από το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων θα προκύπτουν τρία ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με όσα παρουσίασε την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης.
Για το ίδιο θέμα, υπάρχει και σχετική πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Τορναρίτη, να εκφράζει την πρόθεση απόσυρσης της πρότασης νόμου, σε περίπτωση που προωθηθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Ο Υπουργός προσπάθησε να απαντήσει στην «παραφιλολογία», όπως είπε, γύρω από το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι δεν απαιτείται ούτε έγκριση, ούτε αδειοδότηση της αρμόδιας αρχής για να κάνει κάποιος συγκέντρωση, αλλά θεσμοθετείται η υποχρέωση για ενημέρωση της τοπικής αρχής για την πρόθεση ειρηνικής συγκέντρωσης, που, σε συνεργασία με αστυνομία, θα διευθετήσει ώστε να γίνει με ειρηνικό τρόπο. Επιπλέον, προβλέπεται σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα βίας, το πώς θα δράσει η αστυνομία.
«Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο σκοπείται η διασφάλιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι ειρηνικώς», είπε. Πρόσθεσε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας δύναται να επιβάλει περιορισμό στο συνέρχεσθαι μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού ακούσει τις απόψεις του οργανωτή και της τοπικής αρχής. Οι περιορισμοί αφορούν την πορεία της διαδήλωσης, τον χώρο και χρόνο ή την κατάληψη μόνο μέρους του οδοστρώματος, την απαγόρευση διέλευσης ή εισόδου σε δημόσιο χώρο ή τη μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες.
«Οι περιορισμοί δεν αφορούν πλήρη απαγόρευση συγκεντρώσεων και παρελάσεων. Η διάλυση μιας συγκέντρωσης επιτρέπεται μόνο αν παύει να είναι ειρηνική ή κατά παράβαση των περιορισμών», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία λήψης απόφασης για τυχόν διάλυση, ενώ προβλέπεται και διπλό στάδιο προειδοποίησης πριν προχωρήσουν ανάλογες ενέργειες.
Επιπλέον, είπε ότι προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας από την Αστυνομία για να γίνεται ανάρτηση και ενημέρωση για προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, σχετιζόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, υποχρεώσεις με βάση τις πρόνοιες του νόμου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο αριθμός 20 ατόμων που αναφέρεται ως προϋπόθεση για να ισχύει το νομοσχέδιο, είναι ενδεικτικός και «διαπραγματεύσιμος».
Ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι από τη νομοθεσία προκύπτουν τρία ποινικά αδικήματα: σε περίπτωση που πρόσωπο προτρέπει άλλα πρόσωπα σε χρήση βίας ή προβαίνει ο ίδιος σε πράξεις βίας, με σκοπό να αλλοιώσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της παρέλασης ή συγκέντρωσης, σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη υποψία ότι η συγκέντρωση πρόκειται να καταστεί μη ειρηνική και κάποιος αρνηθεί να αφαιρέσει αντικείμενο που καλύπτει την ταυτότητα του και σε περίπτωση που πρόσωπο, μετά την κοινοποίηση απόφασης διάλυσης της συγκέντρωσης, καλύπτει τα χαρακτηριστικά του με τρόπου που να μην είναι αναγνωρίσιμο.
Καταληκτικά, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προωθεί «κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και ενημέρωσης» σε σχέση με δικαιώματα και υποχρεώσεις και ότι θα ενισχύσει την ελεύθερη άσκηση του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, αλλά και θα προωηθήσει την προστασία των δικαιωμάτων των υπολοίπων. Σημείωσε, επίσης, ότι η σύνταξη του νομοσχεδίου ακολούθησε «παράγραφο προς παράγραφο» αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη είπε ότι επί της αρχής συμφωνεί με την προσπάθεια και ότι τα δικαιώματα του ενός σταματούν εκεί που αρχίζουν δικαιώματα των άλλων. «Η δική μας ανησυχία είναι στη χρήση κουκούλας, στο προληπτικό μέρος», είπε, διερωτώμενη πώς μπορεί να συνδεθεί η «εύλογη υποψία» για χρήση βίας με το συγκεκριμένο πρόσωπο που καλύπτει το πρόσωπό του. «Δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα η πρόθεση», είπε, ρωτώντας πού είναι η αρχή της αναλογικότητας, αφού, με βάση τον νόμο, το παραπάνω αδίκημα τιμωρείται με ποινή δύο χρόνια φυλάκιση. Σημείωσε, δε, ότι το ΕΔΑΔ κάνει αναφορά στη συμπεριφορά συγκεκριμένου προσώπου και όχι μόνο στο γεγονός ότι καλύπτει το πρόσωπό του.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι έγινε πολλή μελέτη της νομολογίας του ΕΔΑΔ κατά τον νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου. Για τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου ανέφερε ότι ο στόχος είναι η προστασία όλων των παρευρισκόμενων. «Αν υπάρχει ζήτημα ή πιθανότητα να καταστεί μη ειρηνική η συγκέντρωση, προστατεύει τα πιθανώς θύματα», είπε.
Ο Κυριάκος Χαραλάμπους, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι δεν περιορίζεται η δημοκρατία, αλλά διασφαλίζεται το κράτος δικαίου και η ασφάλεια όλων.
Εκ μέρους του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», ο Νίκος Λοϊζίδης ζήτησε να προστεθούν και οι συναθροίσεις στο νομοσχέδιο, εκτός από τις παρελάσεις και τις διαδηλώσεις, παρουσιάζοντας φωτογραφίες συναθροίσεων με κουκουλοφόρους σε πρόσφατα περιστατικά.
Εκπρόσωποι από το «Κίνημα Ενεργώ» είπαν ότι ο νόμος δίνει «υπερεξουσίες στην αστυνομία», αφού «διατάζει πού και πότε να γίνει η διαδήλωση ή την ακυρώνει χωρίς έλεγχο» και σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για το πότε μπορεί να παρέμβει η αστυνομία σε ένα «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας. «Προφανέστατα πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και στην ανατοποθέτηση του νομοθετικού πλαισίου στα σημερινά δεδομένα», είπε, σημειώνοντας την ανάγκη υπεράσπισης της ασφάλειας και της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας των πολιτών της Δημοκρατίας.
«Ναι στις διεκδικήσεις, ναι στις παρελάσεις και τις συναθροίσεις, είναι αναντίλεκτο δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, όμως, δεν μπορεί κάποιοι να παρεμποδίζουν ή να προχωρούν σε οχλαγωγίες ή άλλου είδους πράξεις, οι οποίες προφανέστατα πρέπει να καταστούν ποινικά κολάσιμες», είπε.
Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ και σημείωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με κατ’ άρθρον συζήτηση.
Εντός της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις επί του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, είπε ότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αυθόρμητης ειρηνικής συγκέντρωσης, αφού προνοείται ότι πρέπει να καθοριστεί οργανωτής. Επίσης ζήτησε να δοθεί παράδειγμα περίπτωσης που μπορεί να εμπίπτει στην πρόνοια για διάλυση παρέλασης με αναφορά στα «δημόσια ήθη», με τη Νομική Υπηρεσία να απαντά ότι το λεκτικό προκύπτει από το Σύνταγμα και ότι ο όρος «δημόσια ήθη», με βάση και νομολογία του ΕΔΑΔ, είναι ρευστός.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, είπε ότι μέσα από τη συζήτηση θα μπουν τα θεμέλια για ένα νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών για να μην υπάρχουν ελλείψεις, συγκρούσεις και η δυνατότητα να αποφασίζει κανείς χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι, βλέποντας το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, «όπου λόγω των αυξημένων διαδηλώσεων που γίνονται ιδιαίτερα για το κλίμα και πιο πρόσφατα των αυξημένων και έντονων κινητοποιήσεων για τους Παλαιστίνιους, έχω πολύ μεγάλη έγνοια για το πώς θα καταλήξουμε και τι θα γίνει» αν τεθεί αυτή η νομοθεσία σε ισχύ.
Υπενθύμισε ότι η Ουγγαρία έβαλε ρύθμιση που απαγορεύει τις παρελάσεις του Pride, ενώ είπε ότι υπάρχουν και πολλοί φυλακισμένοι ακτιβιστές του κλίματος, γιατί «οι ακροδεξιές κυβερνήσεις έχουν βάλει όρους στις νομοθεσίες» που δυσκολεύουν πολύ τον κόσμο να βγαίνει έξω και να διαδηλώνει για τον έναν ή τον άλλον σκοπό, ανέφερε.
«Είναι πολύ λεπτό σημείο, φοβούμαι πάρα πολύ το πώς θα εξελιχθεί», σημείωσε, ζητώντας «να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Είναι εύκολο για έναν ακροδεξιό να προσθέσει πρόνοιες, οι οποίες θα φέρουν και εμάς σε τέτοιες καταστάσεις», είπε.
Διαβάστε επίσης: «Καθαροί» οι Κυνηγοί για το κλείσιμο αυτ/δρομου–Δεν θα διερευνηθούν αδικήματα