Δηλώσατε και εσείς «Ασφαλής»; - Τι ισχύει με την λειτουργία του Facebook
Μετά τις πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό, οι περισσότεροι χρήστες στο Facebook θα έχετε προσέξει τις τελευταίες ώρες ότι λαμβάνετε ειδοποιήσεις με φίλους/φίλες που δηλώνουν ασφαλείς. Τι ακριβώς ισχύει; Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όταν η πληροφορία είναι πολύτιμη και η ανησυχία για αγαπημένα πρόσωπα κορυφώνεται, το Facebook ενεργοποιεί μία λειτουργία που μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση: το «Δήλωσε ασφαλής» (Marked Safe).
Πρόκειται για ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν εύκολα και γρήγορα το δίκτυο των φίλων τους ότι είναι καλά, μετά από μια φυσική καταστροφή, μια τρομοκρατική επίθεση ή άλλο επικίνδυνο γεγονός.
Η λειτουργία ενεργοποιείται από την ίδια την πλατφόρμα σε συνεργασία με διεθνείς φορείς και συστήματα ειδοποιήσεων, μόλις εντοπιστεί κάποιο σημαντικό συμβάν σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. To θέμα είναι πως στην Κύπρο το σύστημα αυτό ενεργοποιήθηκε μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών ή οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται ετεροχρονισμένα. Αν ο χρήστης βρίσκεται στην πληγείσα ζώνη, βάσει τοποθεσίας, δραστηριότητας ή των αναρτήσεων φίλων του, τότε το Facebook τον καλεί να επιβεβαιώσει την κατάστασή του. Με ένα απλό κλικ στην επιλογή «Ναι, είμαι ασφαλής», δημιουργείται αυτόματα μια ανάρτηση στο προφίλ του, ορατή στους φίλους του, που επισημαίνει ότι δεν διατρέχει κίνδυνο.Πότε ξεκίνησε
Η λειτουργία ξεκίνησε το 2014 και από τότε έχει χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες περιστατικά παγκοσμίως, όπως ο σεισμός στο Νεπάλ το 2015, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, καθώς και επιθέσεις σε αστικά κέντρα. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων μετά από τον σεισμό στη Σάμο και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Facebook για την «Ασφάλεια σε Κρίσεις» (Crisis Response), προσφέροντας στους χρήστες όχι μόνο τη δυνατότητα να ενημερώσουν για την κατάστασή τους, αλλά και να ζητήσουν ή να προσφέρουν βοήθεια, να κοινοποιήσουν πληροφορίες ή να στηρίξουν εκστρατείες δωρεών.Διαβάστε επίσης: Παρουσία πολιτικών στις φωτιές- Διαχείριση κρίσης ή αχρείαστο θέατρο;