Υφ. Μετανάστευσης: Δεν υπήρξαν βασανιστήρια μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη
Δεν υπήρξαν βασανιστήρια μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη, δήλωσε την Παρασκευή ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Δρ Νικόλας Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες που βρίσκονταν εκεί πέρυσι λάμβαναν τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμη, είπε ότι θα μελετηθούν τα έγγραφα των προσφυγών των εν λόγω μεταναστών στα δικαστήρια και θα καθοριστεί η στρατηγική της Κυβέρνησης.
Ο κ. Ιωαννίδης, που μιλούσε στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μεταναστευτικής πολιτικής, στο ΓΤΠ, στη Λευκωσία, κλήθηκε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» που κάνει λόγο για κίνδυνο νέας καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), λόγω προσφυγής 21 μεταναστών που είχαν εγκλωβιστεί στη Νεκρή Ζώνη και προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας τις κυπριακές αρχές, μεταξύ άλλων, για επαναπροωθήσεις, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και εξαναγκασμό σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Απαντώντας, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι έχει υπόψιν του τη συγκεκριμένη υπόθεση, προσθέτοντας ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με τη Νομική Υπηρεσία. «Αναμένουμε τα σχετικά έγγραφα από το Δικαστήριο για να τα μελετήσουμε και για να καθορίσουμε τη στρατηγική μας», σημείωσε.
Όπως εξήγησε, «η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε γιατί η Τουρκία και οι κατοχικές δυνάμεις επιτρέπουν και προωθούν τον ρόλο των παράνομων δικτύων διακινητών, οι οποίοι διοχετεύουν αυτούς τους ανθρώπους από την Τουρκία στην Κύπρο μέσω των κατεχομένων». «Στόχος μας είναι η καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, που παραβιάζει και τα δικαιώματά τους, και η διαφύλαξη των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι ενέργειές μας οδηγήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Νικόλας Ιωαννίδης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια παραμονής των μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη, τούς παρέχονταν τα απαραίτητα, προσθέτοντας ότι «είχαν τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεν κινδύνευσε η ζωή κανενός». «Προβαίναμε συνεχώς σε ενέργειες ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση, τόσο μέσω διεθνών οργανισμών όσο και μέσω άλλων κρατών στα οποία απευθυνθήκαμε για υποστήριξη», ανέφερε.
Κάποια άτομα έχουν αναχωρήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι αιτήσεις κάποιων άλλων έχουν απορριφθεί, γιατί δεν δικαιούνταν καθεστώς προστασίας, είπε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης.
Την ίδια ώρα, τόνισε ότι απορρίπτει «κατηγορηματικά την κατηγορία περί βασανιστηρίων», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε κάτι τέτοιο». Όπως είπε, «χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος ‘’επαναπροώθηση’’. Δεν μπορεί να γίνει επαναπροώθηση εντός της επικράτειας ενός κράτους. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ενιαία, με το βόρειο τμήμα της κατεχόμενο», εξήγησε. «Δεν υπήρξε απάνθρωπη ούτε ταπεινωτική μεταχείριση. Η Αστυνομία δεν μπορεί να εισέρχεται εντός της Νεκρής Ζώνης και η παρουσία των ειρηνευτών στην περιοχή ήταν συνεχής», συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι οι προσφυγές τόσο ενώπιον των εγχώριων δικαστηρίων όσο και του ΕΔΑΔ έγιναν με στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και συγκεκριμένων ΜΚΟ. «Βεβαίως, η λειτουργία αυτών των ΜΚΟ είναι δημοκρατικό δικαίωμα, όπως και η παρουσία διεθνών οργανισμών», ανέφερε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές οποιεσδήποτε καταχρηστικές συμπεριφορές από πλευράς αυτών των οργανισμών, οι οποίες ενδεχομένως να βλάψουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί πέρα από τις διεθνείς μας υποχρεώσεις έχουμε και την υποχρέωση να προστατεύουμε και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κράτους μας και των πολιτών του, τα οποία πάντοτε λαμβάνουμε υπόψιν», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ