Εσβησε η φωτιά στη Λόφου και άναψε η φλόγα της αλληλεγγύης
Εσβησε η καταστροφική πυρκαγιά στην Κοινότητα Λόφου, αφήνοντας πίσω της στάχτη και αποκαΐδια, αλλά και τη φλόγα της αλληλεγγύης που άναψε στις καρδιές των ανθρώπων. Από κάθε γωνιά της Κύπρου, άνθρωποι κάθε ηλικίας – άγνωστοι μεταξύ τους – ξένοι, ανηφόρισαν στη Λόφου και στις άλλες πληγείσες κοινότητες, όχι για να δουν τι άφησε πίσω τους η πύρινη λαίλαπα, αλλά για να βοηθήσουν, δημιουργώντας μαζί με τους κάτοικους της Κοινότητας μια αλυσίδα ελπίδας, δίνοντας ξανά ανάσα στο χωριό. Με γάντια στα χέρια, σκούπες, κουβάδες και μαυροσάκουλα και συγκίνηση στο βλέμμα, καθάρισαν αυλές, ιστορικούς χώρους, δρόμους και χωράφια – προσπαθώντας να γιατρέψουν με πράξεις τα εγκαύματα της γης και της ψυχής.
Ο Κοινοτάρχης της Λόφου, Γιάννος Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι εκείνος που έθεσε ως εισήγηση την ιδέα ήταν ο Πάτερ Φώτιος Χριστοφόρου και σε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων, διοργανώσαν τη χθεσινή εκδήλωση, καλώντας τον κόσμο μέσα από το Facebook, με αποτέλεσμα να μαζευτούν 100 άτομα.
Ερωτηθείς ποια είναι η επόμενη μέρα για την Κοινότητα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου στο χωριό η ηλεκτροδότηση, «γιατί δεν έχουμε ρεύμα», να διορθωθούν όλες οι βλάβες του νερού, γιατί στον πυρήνα έχουν νερό, αλλά ακόμα να μπει νερό σε κατοικίες που είναι εκτός Κοινότητας.
Διαβάστε επίσης: Φωτιά Λεμεσός:«Επηρεάστηκαν πάνω από 1,600 σπίτια-Δεν καθυστέρησαν τα πτητικά»
«Έχουμε και εκεί πρόβλημα. Βάζουμε κάποια λάστιχα, κάποια πράγματα και δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Μας βοήθησε αρκετά το ΤΑΥ και θα συνεχίσω να μιλώ μαζί τους. Για κάποιες οικογένειες πρέπει άμεσα να βρεθεί στέγη, διότι ήταν η μόνιμη τους κατοικία και δεν έχουν πού να μείνουν. Η Λόφου έχει πολλά εξοχικά. Από τα 27 σπίτια που κάηκαν, οι περισσότερες ήταν εξοχικές κατοικίες. Και η επόμενη μέρα είναι να γίνει αποκατάσταση τουλάχιστον των δύο βασικών αναγκών, του νερού και του ρεύματος», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το ξενοδοχείο δεν κάηκε, κάηκε μόνο η πρόσοψη και έχει και κάποιες ζημιές.
«Ευτυχώς, διότι αν έμπαινε η φωτιά μέσα στο ξενοδοχείο, επειδή κρατά μεγάλη έκταση στην κοινότητα από τη βορειοανατολική πλευρά θα είχαμε πολύ -πολύ πιο πολλές κατοικίες καμένες και αυτό οφείλεται στην Πυροσβεστική, η οποία στάθηκε εκεί και «έσωσαν» το ξενοδοχείο και κατ΄επέκταση το χωριό», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση ότι βλέπεις σπίτια στην κοινότητα να μην έχουν επηρεαστεί και άλλα τα οποία είναι κολλητά τους, δίπλα τους, να έχουν καεί, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δημιουργούταν ανεμοστρόβιλοι συνέχεια.
«Επειδή ήμουν πάνω και βλέπαμε. Ήμασταν στο σχολείο με τους ανθρώπους που είχαν «εγκλωβιστεί» και μου φώναζαν τρέξε και καίγεται άλλο σπίτι και άρχιζε φωτιά μέσα στο κέντρου του χωριού. Όταν πήγαν οι Πυροσβέστες κοντά και πήγαμε κοντά και μιλούσαμε, μου είπαν: Γιάννο, έκανε ανεμοστρόβιλο και πράγματι έβλεπες τόπους που έκανε ανεμοστρόβιλους. Λόγω της ζέστης και λόγω των ανέμων, έκαμνε ανεμοστρόβιλους και μετέφερνε τη φωτιά σε άλλα σπίτια. Δεν μπορούσε να ελεγχθεί η κατάσταση και είμαστε και λίγο τυχεροί σαν κοινότητα, διότι ο ένας ο πυροσβέστης που ήταν παρών ήταν τόπακας, ήξερε το χωριό πολύ καλά και μπορούσε να καθοδηγήσει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ούτως ώστε να κάνουν κατασβέσεις στοχευμένα», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι «χθες στη συνάντηση με τον Πρόεδρο το θέσαμε θέμα», προσθέτοντας ότι «προτιμούμε να έχεις πιο λίγες δυνάμεις και να έχεις ένα πυροσβέστη, ο οποίος να γνωρίζει την περιοχή, και άμα γνωρίζει την περιοχή μπορεί να καθοδηγήσει τις δυνάμεις εκεί που πρέπει».
Ερωτηθείς τι έγινε πραγματικά με την εκκένωση της κατασκήνωσης εντός της κοινότητας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν ξέρει αν ήταν καταγραμμένη στην Πολιτική Άμυνα η κατασκήνωση ή οτιδήποτε, διότι η Κοινότητα ενοικιάζει τον χώρο.
«Αυτό θα το μιλήσω με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζο Κωνσταντίνου. Έχουν λεχθεί πολλά θέματα. Εγώ τον κ. Κωνσταντίνου τον πήρα τηλέφωνο μισή ώρα πριν εκκενώσω το χωριό και του είπα να μεριμνήσει να φύγουν τα μωρά από το χωριό. Είχε λεωφορείο η κατασκήνωση εκεί στην Κοινότητα, αλλά ο οδηγός δεν ήταν πάνω. Τα μωρά απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια κάτω, πριν γίνει η εκκένωση της Κοινότητας», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι καμπάνες ήχησαν με πρωτοβουλία του πάτερ Φώτιου, προσθέτοντας ότι ήχησαν όταν είχε σταλεί το μήνυμα για εκκένωση. «Οι καμπάνες κάνουν δουλειά», σημείωσε.
Διευκρίνισε ότι κάποιοι δεν δήλωσαν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Κοινοτικό Συμβούλιο, διότι δεν είναι υποχρεωτικό, ήταν όσοι ήθελαν να το δώσουν για να παίρνουν μηνύματα. «Έχουμε 300 τηλέφωνα», είπε.
«Ζήσαμε κάτι πραγματικά συγκινητικό»
Σε δημοσίευση τους στα κοινωνικά του δίκτυα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Λόφου και ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου, αναφέρουν για τη χθεσινή ημέρα ότι «ζήσαμε κάτι πραγματικά συγκινητικό».
«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την κοινότητά μας, περισσότεροι από 100 εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν στον καθαρισμό και στην αποκατάσταση της περιοχής του πυρήνα του χωριού. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και από άλλες πόλεις, ήρθαν κοντά μας με χαμόγελο και αγάπη, αποδεικνύοντας τι σημαίνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους περίπου 30, μη Κύπριους στην καταγωγή, αλλά Κύπριους στην ψυχή, κάτοικους του νησιού μας που απέδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους για την Κύπρο μας», σημειώνουν.
Όπως αναφέρουν, «η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».
«Σας ευχαριστούμε από καρδιάς», προσθέτουν.
Πηγή: ΚΥΠΕ