Εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές η νέα Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε την Τετάρτη την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτρέποντας στο εκτελεστικό όργανο να αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου και να ξεκινήσει τον πενταετή νομοθετικό κύκλο.
Η προτεινόμενη Επιτροπή έλαβε 370 ψήφους υπέρ, 282 κατά και 36 αποχές από τους νομοθέτες στο Στρασβούργο, αρκετές για να περάσει.
Στην εισαγωγική της ομιλία, η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια Επιτροπή που θα επικεντρωθεί μετωπικά στην αναζωογόνηση της στάσιμης οικονομίας της ΕΕ, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην απελευθέρωση των επενδύσεων και στην κάλυψη του χάσματος καινοτομίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Η υποστήριξη της Ουκρανίας, η άμυνα, η διαχείριση της μετανάστευσης, η διεύρυνση, η δράση για το κλίμα, η μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού και το κράτος δικαίου θα είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ομάδας της, που θα διαμορφωθεί από τη δεξιά στροφή σε όλο το μπλοκ.
«Ο αγώνας μας για την ελευθερία μπορεί να μοιάζει διαφορετικός από τις προηγούμενες γενιές. Αλλά το διακύβευμα είναι εξίσου υψηλό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους νομοθέτες.
«Αυτές οι ελευθερίες δεν θα έρθουν δωρεάν. Θα χρειαστεί να κάνουμε δύσκολες επιλογές. Θα σημαίνει μαζικές επενδύσεις στην ασφάλεια και την ευημερία μας. Και πάνω απ' όλα, θα σημαίνει να παραμείνουμε ενωμένοι και πιστοί στις αξίες μας».
Το αποτέλεσμα της Τετάρτης είναι αισθητά μικρότερο από τις 401 ψήφους που εξασφάλισε η φον ντερ Λάιεν από το Κοινοβούλιο όταν έθεσε υποψηφιότητα για την επανεκλογή της τον Ιούλιο, αντανακλώντας μια συρρικνούμενη πλειοψηφία που υποστηρίζεται από λιγότερους προοδευτικούς και περισσότερες δεξιές δυνάμεις.
Η αλλαγή στην αριθμητική οφείλεται πιθανότατα στην κομματική διαμάχη που ταλαιπώρησε τις ακροάσεις για την επικύρωση των νέων Επιτρόπων.
Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ωθούμενο από το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (PP), διεξήγαγε μια σφοδρή εκστρατεία κατά της Τερέζα Ριμπέρα (Καθαρή, Δίκαιη και Ανταγωνιστική Μετάβαση), θεωρώντας την υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στη Βαλένθια.
Η Ριμπέρα, η οποία μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Pedro Sánchez, αντεπιτέθηκε, υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση των φυσικών καταστροφών είναι πρωτίστως καθήκον της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία στη Βαλένθια τελεί υπό τον έλεγχο του PP.
Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) και οι φιλελεύθεροι της Renew Europe κατήγγειλαν τον διορισμό του Raffaele Fitto (Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις) ως έναν από τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους, προειδοποιώντας ότι οι δεσμοί του με την Ιταλίδα Giorgia Meloni και την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ισοδυναμούν με επικίνδυνη εξομάλυνση της ακροδεξιάς πολιτικής.
Οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι αντιτάχθηκαν επίσης σθεναρά στον Olivér Várhelyi (Υγεία και Προστασία των Ζώων) για τη στενή του σχέση με τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν και τη μακρά διαδρομή των αντιπαραθέσεων του, συμπεριλαμβανομένου ενός διαβόητου επεισοδίου στο οποίο ο Várhelyi πιάστηκε σε ανοιχτό μικρόφωνο να αναφέρεται στους ευρωβουλευτές ως «ηλίθιους».
Το μπρος-πίσω πυροδότησε έντονες ημέρες διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, οι οποίες κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με μια συμφωνία για να ξεμπλοκαριστούν όλες οι εκκρεμείς υποψηφιότητες. Τα χαρτοφυλάκια των Ribera και Fitto παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ ο Várhelyi απαλλάχθηκε από τις αρμοδιότητές του που σχετίζονται με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την ετοιμότητα για την υγεία.
Το ΕΛΚ, το S&D και το Renew προσπάθησαν να επιδιορθώσουν τις διαφορές τους με μια δήλωση εννέα σημείων για να ενισχύσουν τον κεντρώο συνασπισμό τους. Οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι ανησυχούν για τη λεγόμενη «πλειοψηφία της Βενεζουέλας», η οποία συγκεντρώνει το ΕΛΚ με όλους τους νομοθέτες που βρίσκονται στα δεξιά του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την Τζόρτζια Μελόνι, τη Μαρίν Λεπέν και τον Βίκτορ Όρμπαν.
Μια ιστορία δύο πλειοψηφιών
Τα επακόλουθα αυτών των τεταμένων διαπραγματεύσεων ήταν ακόμη αισθητά την Τετάρτη. Οι κύριες ομάδες δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν την εσωτερική πειθαρχία, καθώς οι εθνικές αντιπροσωπείες έσπασαν τις γραμμές τους και καταψήφισαν τη νέα Επιτροπή.
«Δεν θα δεχτούμε να παίζετε και τις δύο πλευρές», είπε ο Iratxe García, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, στο ΕΛΚ. «Είναι ανήθικο να οικοδομήσουμε την Ευρώπη με εκείνους που προσπαθούν να καταπνίξουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, εκείνους που αρνούνται την κλιματική αλλαγή και εκείνους που κάνουν πίσω στην κοινωνική δικαιοσύνη».
Η Valérie Hayer, η επικεφαλής των Φιλελευθέρων, κατήγγειλε την «πλειοψηφία της Βενεζουέλας» ότι είναι «κατά της Ευρώπης» και δήλωσε ότι η «μόνη βιώσιμη πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο είναι ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός που αποτελείται από το ΕΛΚ, το S&D και την Renew.
Τόσο ο García όσο και ο Hayer απευθύνθηκαν ευθέως στον Manfred Weber, τον ηγέτη του ΕΛΚ, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως τον εγκέφαλο πίσω από τις δύο πλειοψηφίες. Ο Βέμπερ προσπάθησε να ανακτήσει τα κεντρώα διαπιστευτήριά του και χτύπησε τη Λεπέν, τον Όρμπαν και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως «πολιτικούς εχθρούς» του, προκαλώντας γιουχαΐσματα από τις τάξεις της ακροδεξιάς.
«Έχουμε διαφορετικές ιδέες, αγωνιζόμαστε για τις πεποιθήσεις μας, αλλά όλοι θέλουμε να βρούμε συμβιβασμούς και να υπηρετήσουμε όλους τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Βέμπερ στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.
Οι Πράσινοι, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι υποστήριξαν την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν τον Ιούλιο και συμμερίζονταν πολλές από τις πολιτικές της κατευθύνσεις, διχάστηκαν την Τετάρτη, με ορισμένους να καταψηφίζουν λόγω της συμπερίληψης των Fitto και Várhelyi.
Παρόλα αυτά, η ομάδα άπλωσε κλάδο ελαίας στη νέα Επιτροπή. «Θα είμαστε τόσο επικριτικοί όσο και εποικοδομητικοί», δήλωσε ο συν-επικεφαλής των Πρασίνων Terry Reintke.
Στην ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε τις εντάσεις που σιγοβράζουν στο ημικύκλιο και ενθάρρυνε όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να προχωρήσουν και να συνεργαστούν.
«Το ξεπέρασμα των διαιρέσεων και η σύναψη συμβιβασμών είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ζωντανής δημοκρατίας. Και το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας με αυτό το πνεύμα», είπε.
«Θα συνεργαστούμε με όλες τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε αυτή τη Βουλή. Και όπως έκανα στην πρώτη μου θητεία, θα εργάζομαι πάντα από το κέντρο. Γιατί όλοι θέλουμε το καλύτερο για την Ευρώπη - και το καλύτερο για τους Ευρωπαίους. Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε».
Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Μετά την εκεχειρία απώτατος σκοπός η απελευθέρωση των ομήρων
Πηγή: euronews.gr