Με 9/10 αξιολογήθηκε η ενδονοσοκομειακή φροντίδα από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ
Με βαθμολογία 9 στα 10 αξιολόγησαν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας κατά την πρώτη αξιολόγηση της επίδρασης των κριτηρίων ποιότητας, που εφάρμοσε σε όλα τα νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, τα αποτελέσματα της οποίας καταγράφουν, επίσης, βελτίωση της τάξεως του 92% στον αριθμό των νοσηλευτηρίων, τα οποία υπέβαλαν στοιχεία στον Οργανισμό ανά τετράμηνο, για 12 Δείκτες Ασφάλειας και Ποιότητας, που αφορούν μεταξύ άλλων στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, στις χειρουργικές επιπλοκές, στη θνητότητα και στις κατακλίσεις.
Σε ανακοίνωση του, με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση της επίδρασης των κριτηρίων ποιότητας, που εφάρμοσε σε όλα τα νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι τα ποιοτικά κριτήρια που εφαρμόστηκαν οδήγησαν σε «πολύ σημαντικές βελτιώσεις» της κατάστασης των νοσηλευτηρίων έναντι των προϋποθέσεων των κριτηρίων αυτών.
Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, τα κριτήρια, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2023, αφορούσαν στη διαπίστευση, στην ποιότητα εξιτηρίου, στην ανατροφοδότηση ασθενών, στα χαρακτηριστικά ασθενών (διαχείριση ηλικιωμένων, ασθενών με πολλαπλά προβλήματα υγείας και παθολογικών περιστατικών), στα πρόσθετα μέτρα βελτίωσης, στην καταγραφή και υποβολή στοιχείων για 12 Δείκτες Ασφάλειας και Ποιότητας, στην ορθότητα Κωδικοποίησης στο πλαίσιο του συστήματος DRG και στις δυνατότητες νοσηλευτηρίων.
Εξάλλου, ο Οργανισμός αναφέρει πως ο βαθμός πλήρωσης των εν λόγω κριτηρίων καθορίζει και τη διαφοροποίηση στην αποζημίωση όλων των περιστατικών του εκάστοτε νοσηλευτηρίου, με υψηλότερη αποζημίωση να λαμβάνουν νοσηλευτήρια, τα οποία πληρούν περισσότερα ποιοτικά κριτήρια.
Βαθμολογία ≥9/10 στις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας
Αναφορικά με την ανατροφοδότηση Ασθενών, ο Οργανισμός σημειώνει ότι συστηματικά, από την εφαρμογή της δυνατότητας αξιολόγησης των υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από τους ίδιους τους δικαιούχους, οι βαθμολογίες των νοσηλευτηρίων ανέρχονται σε μέση βαθμολογία ≥9/10.
Ως εκ τούτου, συμπληρώνει η πλειοψηφία των δικαιούχων, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή είναι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες τις οποίες λαμβάνουν.
Στο 92% η βελτίωση για 12 δείκτες ασφάλειας και ποιότητας
Σε ό,τι αφορά στην υποβολή στοιχείων για 12 Δείκτες Ασφάλειας και Ποιότητας, ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλους εμπλεκόμενους φορείς καθόρισε 12 δείκτες ασφάλειας και ποιότητας, για τους οποίους τα νοσηλευτήρια συλλέγουν και υποβάλλουν στοιχεία στον Οργανισμό ανά τετράμηνο.
Στους δείκτες αυτούς περιλαμβάνονται δείκτες που αφορούν στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, στις χειρουργικές επιπλοκές, στη θνητότητα, στις κατακλίσεις κ.ά..
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής καταγράφηκε βελτίωση της τάξεως του 92% στον αριθμό των νοσηλευτηρίων τα οποία υπέβαλαν στοιχεία. Ο Οργανισμός αφού ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων θα προβεί σε οριοθέτηση στόχων ανά νοσηλευτήριο ή στόχων σε παγκύπρια βάση.
Πλήρης διαπίστευση από πιστοποιημένους οργανισμούς για 4 νοσηλευτήρια
Πιο συγκεκριμένα, από την ημερομηνία εφαρμογής του κριτηρίου της διαπίστευσης, 39 νοσηλευτήρια έχουν ξεκινήσει διαδικασίες διαπίστευσης, ενώ ακόμα ένα νοσηλευτήριο έχει ολοκληρώσει τη διαπίστευσή του.
Όπως αναφέρει ο ΟΑΥ συνολικά επί της παρούσης στο ΓεΣΥ, τέσσερα νοσηλευτήρια έχουν λάβει πλήρη διαπίστευση από πιστοποιημένους οργανισμούς, ενώ ακόμα 39 νοσηλευτήρια βρίσκονται σε διαδικασία διαπίστευσης, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.
Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή τα νοσηλευτήρια ενθαρρύνονται όπως εφαρμόζουν τεκμηριωμένες πρακτικές και πρότυπα ποιότητας, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών τους.
Επιπρόσθετα, ενισχύονται θέματα ασφάλειας ασθενών μέσω ετοιμασίας και εφαρμογής πρωτοκόλλων για πρόληψη ιατρικών λαθών.
Βελτίωση 92% στην ποιότητα εξιτηρίου
Σε σχέση με την ποιότητα εξιτηρίου, ο Οργανισμός εξέδωσε συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες ορθής συμπλήρωσης εξιτηρίου, ενώ αναλύει σε δειγματοληπτική βάση αριθμό εξιτηρίων από όλα τα νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.
Η ποιότητα συμπλήρωσης εξιτηρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρουσίασε βελτίωση της τάξεως του 92% σε σχέση με την προ της εφαρμογής του κριτηρίου περίοδο.
Ο ΟΑΥ σημειώνει ότι η ορθότερη συμπλήρωση του εξιτηρίου επιφέρει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα πρωτίστως στον ίδιο τον δικαιούχο, ο οποίος έχει πλέον πλήρη γνώση για το τι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ έχει και γραπτές οδηγίες για την επόμενη επίσκεψή του στον θεράποντα ιατρό του εφόσον ενδείκνυται.
Επιπρόσθετα, μέσω του πλήρους εξιτηρίου, ενημερώνονται ορθά και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι διαχειρίζονται τον ίδιο δικαιούχο εξωνοσοκομειακά.
Χαρακτηριστικά Ασθενών: 40-45% των νοσηλευτηρίων πληρούν τα κριτήρια
Σχετικά με το κριτήριο που αφορά στα χαρακτηριστικά ασθενών, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι η ανάγκη όπως όλα τα νοσηλευτήρια με δυνατότητα διαχείρισης παθολογικών περιστατικών ή περιστατικών που αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά προβλήματα υγείας να το πράττουν, επιχειρήθηκε όπως τύχει διαχείρισης μέσω της εφαρμογής του κριτηρίου αυτού.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, ποσοστό 40-45% των νοσηλευτηρίων πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί χωρίς όμως να καταγραφεί οποιαδήποτε αύξηση του ποσοστού αυτού από την αρχή εφαρμογής του κριτηρίου αυτού μέχρι σήμερα.
Βελτίωση και στην ορθότητα της κωδικοποίησης σε ποσοστό 31%
Για την ορθότητα κωδικοποίησης στο πλαίσιο του συστήματος DRG, ο ΟΑΥ αναφέρει πως η σωστή κωδικοποίηση νοσηλειών οδηγεί ανάμεσα σε άλλα και στην πιο ορθολογιστική αποζημίωση των νοσηλειών αυτών, σημειώνοντας ότι κατά την αξιολόγηση διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην ορθότητα της κωδικοποίησης σε ποσοστό 31% των νοσηλευτηρίων.
Εξάλλου, για το κριτήριο «Δυνατότητες Νοσηλευτηρίων», ο ΟΑΥ αναφέρει πως δεν αξιολογείται γιατί δεν επιδέχεται να έχει επίδραση στις ενέργειες των νοσηλευτηρίων.
Δράσεις που προγραμματίζονται
Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω διαπιστώσεων θα προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων τροποποιήσεων στα κριτήρια ποιότητας που βρίσκονται σε εφαρμογή, προκειμένου να ενισχύσει την επίδραση των κριτηρίων που λειτουργούν σωστά, αλλά και να διαχειριστεί όσα δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όπως υπογραμμίζει «μέσω της διαδικασίας εφαρμογής και συνεχούς επαναξιολόγησης κριτηρίων ποιότητας για τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ, ο Οργανισμός ενισχύει ουσιαστικά τους παροχείς, οι οποίοι λειτουργούν στη βάση των καθορισμένων κριτηρίων ποιότητας, με τελικό στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του Συστήματος».
Τέλος, αναφέρει ότι προτεραιότητα του Οργανισμού είναι να κατανοήσουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι ότι ο ρόλος τους στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που λαμβάνουν είναι καθοριστικός, καλώντας τους δικαιούχους να μην αμελούν να συμπληρώνουν το σύντομο ερωτηματολόγιο, που τους αποστέλνεται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.
Πηγή: ΚΥΠΕ